Ankara Antlaşmasının Önemi

Ankara Anlaşması ile İngiltere Girişimci Vizesi

Ankara Anlaşması’nın maddelerinden bir tanesi ise İngiltere’de Türk vatandaşlarının girişimci olarak işyeri açma ve işletme hakkına sahip olmaları iznini vermektedir. Bu madde Ankara Anlaşması’nın İngiltere ile imzalandığı 1963 yılından 2000’li yıllara kadar İngiliz Hükümeti tarafından göz ardı edilmiş ve uygulanmamıştır. 2000’li yıllarda ise Türk girişimcileri ve avukatları tarafından ardı ardına açılan davalar neticesinde İngiltere bu maddeyi mahkeme kararı ile uygulamak zorunda kalmıştır. Avrupa Mahkemesi’ne kadar giden dava süreci sonucunda artık gerek İngiltere’ye turist veya öğrenci vizesi ile giden Türk vatandaşları; gerekse Türkiye’de yaşayan kişiler Ankara Anlaşması ile İngiltere’de iş kurmak için başvuru yapabilirler.

İngiliz Hükümeti’nin bu maddeyi uygulamaya başladığı ilk yıllarda aradığı kriterler çok daha esnek idi. Bu sebepten £1,500-£2,000 gibi birikime sahip, belirli mesleki tecrübesi veya eğitimi olmayan, hatta İngilizcesi neredeyse hiç olmayan birçok başvuru sahibi İngiltere’de oturum haklarını aldılar. Benim de Londra’da yasadığım 2011 yılı sonuna kadar hazırladığım 1002den fazla benzer iş planı ve başvurusu dosyasının tümü olumlu sonuçlandı. Bu dosyalarda ortalama sermaye £1,500 civarında olup birçoğunun iş dalı temizlik, boyacılık veya basit tamir işleri idi.

Ancak özellikle 2012 yılı ile birlikte İngiltere başvuru dosyalarını artık daha farklı bir gözle incelemeye başladı. Artık Ankara Anlaşması dosyalarında İngiltere kişinin mesleki tecrübesi, işi ile ilgili eğitimi, İngilizce düzeyi, işini kuracak ve geliştirecek sermaye yapısı gibi unsurlara çok daha fazla önem veriyor. Bir anlamda Ankara Anlaşması’nın temel ruhunu dikkate alarak karar vermeye başladılar diyebiliriz. Bu ise İngiltere’ye gerçekten iş kurmak için gidecek ve işi kurabilecek donanıma sahip kişilere öncelik verilmesi.

Bu sebepten dolayı biz de Yeni Bir Hayat olarak Ankara Anlaşması için başvuru yapmak isteyen adaylarımızla detaylı bir görüşme yapıyoruz. Bu görüşme de kişinin nitelikleri, eğitimi, sermayesi, planladığı iş kolu gibi farklı değişkenlere İngiltere Elçiliği gözü ile bakmaya çalışarak bir değerlendirme yapıyoruz. Burada amaç başarılı olacağına inandığımız kişilerin temsilciliğini alarak başvuruların da yardımcı olmak. Şansa bağlı olan, deneyelim belki vize verirler türündeki başvuruların yapılmaması taraftarıyım. Çünkü bu tarz dosyaların olumsuz döneceğini bu güne kadar edindiğim tecrübelerden görebiliyorum.

Ben Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye yapılacak başvuruların şansla değil, doğru aday için profesyonelce hazırlanacak ve kuvvetli bir iş planı desteklenen dosyalar ile başarılı olacağına inanıyorum. Yeni Bir Hayat olarak yaptığımız başvuruların olumlu sonuçlanması da bu inancımı kanıtlıyor.

Ankara Anlaşması ve İngiliz Vatandaşlığı Süreci

ECAA – Ankara Anlaşması vizesi, İngiltere’de kendi işini yapmak suretiyle, bireylere ve ailelerine İngiltere göçmenliği sağlamaktadır. Günümüzde; girişimcilik planları olan, hayatını İngiltere’de sürdürmek isteyen gençler hatta her yaştan kişiler bu vizeye başvurmayı tercih etmektedirler.

Süreç Nasıl İşlemektedir?

Ankara Anlaşması vizesi kapsamında; İngiltere’de yapacağınız iş ile ilgili bir iş planı hazırlanmalıdır. Bununla birlikte hazırlanması gereken başvuru dosyası da oldukça önemlidir. Tüm başvuru dosyanız eksiksiz olarak hazırlandıktan sonra İngiliz Konsolosluğu’na dosya sunulur. Dosyayı; başvuru sahibi ve beraberinde gidecek olan aile fertleri bizzat sunmalıdır.

Süreç kısa ve kolay gibi görünse de çok titizlikle hazırlanmalı ve eksik bir unsur olmamalıdır. Mesleğiniz ve geçmiş iş tecrübeleriniz, bütçeniz, İngilizce bilgisi seviyeniz, İngiltere’ye gittiğinizde ne yapmak istediğiniz çok özenle ve önemle detaylandırılmalıdır. İngiliz Konsolosluğu başvuruyu değerlendirmesinin ardından mülakat talep edebilir. Mülakat bazen Türkçe bazen İngilizce olabilmektedir. Mülakatın iyi geçmesi, başvurunun değerlendirilmesinde önem taşır. Yeni Bir Hayat olarak size tüm bu alanlarda destek sağlamaktayız. Eğer tüm unsurlar eksiksiz ise 10-20 gün arasında vize değerlendirmenizin sonucu açıklanır.

Başvurunuz olumlu olarak değerlendirildi ve İngiltere’ye vize aldınız…

Size bir yıllık geçici oturum hakkı verilmektedir. Bu süre içinde işinizi kurmalı ve aktif hale getirmelisiniz. Eğer evliyseniz eşiniz ayrıca çalışma iznine sahiptir. Çocuklarınız temel eğitimden, tüm aile İngiltere’deki sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak diğer vatandaşlar gibi faydalanabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında İngiltere’de göçmen olmanız, İngiliz vatandaşları ile yaklaşık benzer haklara sahip olmanızı sağlamaktadır. Birinci yılın sonunda, İngiltere tarafından faaliyetlerinize bakılır ve aktif başarılı bir çalışma süreci geçirilmişse üç yıllık daha uzatma verilir. Toplam dört senenin sonunda ise daimi oturum için hak kazanırsınız. Beşinci senenin sonunda ise Ankara Anlaşması aracılığıyla İngiliz vatandaşlığı alabilirsiniz.

İlk bir yıl giriş yapmadıysanız, vizeniz sona erer. İlk bir yılda, herhangi bir şekilde şirketinizi kurmadıysanız, vizeniz bittiğinde uzatma alamazsınız. Oturum için uzatma alabilmek, hatta sonrasında İngiliz vatandaşlığı hakkı kazanabilmek için İngiltere’de yaşamalı ve yıl içinde çoğunlukla İngiltere’de bulunmalısınız.

Başvurunuz olumsuz olarak değerlendirildi ve vize alamadınız…

2015 Nisan ayı öncesine kadar dosya üzerinden mahkeme kanalıyla itiraz hakkı mevcut iken artık bu hak kaldırılmıştır. Mahkeme yerine itirazla İngiltere İçişleri Bakanlığı’na yapılmaktadır. İngiliz Konsolosluğu dosyanın reddedilme sebebini kişilere açıklar. Sebebin ne olduğuna bağlı olarak tekrar başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Zaman içerisinde şartları düzeltip, iyileştirip ya da farklı bir faaliyet üzerinden yeni bir başvuru dosyası hazırlanabilir.

Ankara Anlaşması vizesi süreci her ne kadar kısa ve hızlı olsa da; şartlar olgunlaşmadan hızlıca başvurmak yerine kusursuz bir başvuru için tüm unsurların tamamlanmasını ve doğru zamanı beklemek en uygunudur.

Ankara Anlaşması Önemi

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 1963 yılında imzalanan ve iki taraf arasında ortaklık yaratan Ankara Anlaşması’nın Türk işadamları için önemi çok büyüktür. Anlaşmanın içinde en önemli olan bölüm ise Türk vatandaşlarına İngiltere’de kendilerine ait bir işyeri açma izni veren maddedir. Bu hak uzun yıllar boyunca İngiltere tarafından uygulanmamış̧, ancak 2000’li yıllarda Türkler tarafından açılan davalar sonucunda uygulamaya konulmuştur. Ankara Anlaşması özde bir tür girişimcilik vizesidir. İngiltere’nin hali hazırda tüm diğer ülke vatandaşlarına uyguladığı bir girişimcilik vize programı bulunmaktadır. Ancak bu program üzerinden başvuru yapmak isteyen işadamlarının en az £200,000 tutarında bir sermayeye sahip olarak vize başvurusu yapmaları gerekir.

Ankara Anlaşması’nın önemi ise buradan gelmektedir. Çünkü Ankara Anlaşması sayesinde Türk vatandaşları herhangi bir nakit tutar koşulu olmadan İngiliz Elçiliğine başvuru yapabilirler. Ne kadarlık nakdinizin olması gerektiği ne tür bir iş kurmak istediğinize, işiniz için gerekli demirbaşların miktarına ve planladığınız pazarlama aktiviteleri gibi bir dizi değişkene bağlı olarak netleşmektedir. Önemli olan ortaya çıkan rakamın gerçekçi ve tutarlı bir iş planı hazırlamaya izin verecek düzeyde olmasıdır.

İngiltere’de Ankara Anlaşması aracılığı ile iş kurmak için her Türk vatandaşı başvuru yapma hakkına sahip olmakla birlikte başarılı sonuç almak için belirli kriterlere uyulması da gerekmektedir. Öncelikle kurmayı planladığınız işle ilgili bir deneyiminiz ve eğitiminizin olması artık İngiltere Elçiliği tarafından istenilmektedir. Buna ek olarak işinizi başarılı bir şekilde yürütebilecek bir İngilizce düzeyine de sahip olmalısınız. Bu kriterleri yerine getirmeyen başvuruların kabul edilmeme olasılığı oldukça yüksektir. Bizimle yapacağınız ilk değerlendirme görüşmesinde tüm bu detayların üzerinden beraber geçerek Ankara Antlaşması için ne kadar uygun bir aday olduğunuzu saptamaya çalışıyoruz. Eğer riskli bir başvuru olacaksa ya hiç başvuru yapılmamasını veya sorunlu olan konuların çözüldükten sonra başvurunun düşünülmesini öneriyoruz.

Başvurunuz için yapacağınız işle ilgili bir yıllık bir iş planını da içeren kapsamlı bir dosya hazırlanıyor. İş planınızın mutlaka özel bir araştırma ve çalışma sonucunda sizin işiniz için hazırlanması şart. Kopya alıntılar içeren, gerekli sektör ve rakip analizlerinin yer almadığı iş planları ile yapılacak başvurular mutlaka red edilecektir. iş planınız sonucunuza direk etki eden bir unsurdur. İş planınıza ek olarak sizin eğitim, deneyim ve maddi durumunuzu detaylı olarak açıklayan belgeler de dosyanızda sunulur. Yeni Bir Hayat olarak tüm iş planlarımız her başvuru sahibi için özel olarak hazırlanır.

Ankara Antlaşması dosyanızın incelenmesi sonrasında İngiliz Elçiliği sizin karşılıklı görüşmeye davet edecektir. Bu görüşmeye gidişinizden önce sizinle bir dizi toplantı yaparak çıkabilecek sorular, iş planınızın detayları, hangi konulara dikkat etmeniz gerekir gibi birçok konunun üzerinden geçiyoruz. Böylece görüşmenin de olumlu geçeceğinden emin oluyoruz.

Ankara Antlaşması başvuruları Kanada ve diğer ülkelerin göçmenlik programlarına göre çok daha hızlı sonuçlanmaktadır. Kuvvetli bir başvuru dosyasının hazırlanması ve İngiliz Elçiliği’nin değerlendirme yaparak vizeniz vermesi için 2 aylık bir süre yeterli olmaktadır.