Kanada Göçmenlik Yeterlilik Testi

Kanada Göçmenlik Yeterlilik Testi

Kanada göçmenlik başvuruları için belirli kriterlere sahip olmak gerekmektedir. Özellikle en çok bilinen Kanada nitelikli göçmenlik başvurusunda bazı yeterlilikler olmadığı takdirde başvuru yapmak mümkün bulunmamaktadır. Aslında yeterlilik testi isim olarak yanlış anlaşılmaktadır. Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapmak için bir teste girmeniz gerekmez. Kanada göçmenlik yeterlilik testinden kasıt sizin belirli özelliklerinizin bir puanlamaya tutulması ve puanların toplamının 100 üzerinden en az 67 olmasıdır. Şayet 67 puana ulaşabilirseniz yeterlilik testini geçmişsiniz demektir.

Her özellik için çok detaylı bir puanlama sistemi bulunmaktadır. Bu yazı da göçmenlik testi hakkında genel bir bilgi vermeyi amaçladığım için detaylı puanlara girmiyorum. Ancak aşağıda belirtilen özelliklere genel olarak sahipseniz Yeni Bir Hayat  ile irtibata geçerek ücretsiz değerlendirme yaptırabilirsiniz.

2014 yılı için geçerli olan Kanada Göçmenlik yeterlilik testi olarak da adlandırılan bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Meslek dalınız ve mezun olduğunuz bölüm

Geçmiş yılların aksine 2015 yılında Kanada her meslekten göçmenlik başvurusunu kabul ediyor. Bu nedenle mesleğiniz ne olursa olsun diğer şartlarınız uygunsa Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapabilirsiniz.

Eğitim durumunuz
Nitelikli göçmenlik başvurusu yapabilmek için asgari üniversite mezunu olmak gerekmektedir. İki yıllık yüksek okul mezunu olmak bazı meslek dalları için yeterli sayılsa da özellikle mühendislik gibi meslek gruplarında 4 yıllık bir mezuniyet şartı aranmaktadır.

Yabancı diliniz
Kanada göçmenlik testi içinde en önemli alanlardan birisi de İngilizce veya Fransızca dil bilgisi düzeyinizdir. Hangi dili biliyorsanız o dilden okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere toplam 4 modülden sınava girmeniz ve belirli bir düzeyin üzerinde not almanız gerekmektedir. İstenilen not ortalaması hangi dilden sınava girdiğiniz, diğer yeterlilik testi alanlarından aldığınız puanlara göre değişiklik gösterir. Ancak her iki dilden birisini çok iyi düzeyde biliyor olmanız kesinlikle şarttır.

Yaşınız
35 yaşın altındaki başvuru sahiplerine daha yüksek puan verilmektedir. Yaşınız ilerledikçe yaş grubundan alacağınız puanınız azalacaktır.

Mesleki tecrübeniz
Kanada göçmenlik başvurusu yapabilmek için minimum 1 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmak istenilmektedir. Ancak bir yıllık tecrübe karşılığında Kanada puanlama sisteminde mesleki tecrübeniz karşılığında çok düşük puan verildiği için genel olarak birçok başvuru sahibinin 67 puana ulaşması mümkün olmamaktadır. Pratikte iki yıl ve üstü mesleki tecrübe sahibi olmak gerekli olmaktadır.

Eşinizin yabancı dil düzeyi
Eşinizin İngilizce veya Fransızca bilgisi de size artı puan sağlayacaktır.

Kanada’da bulunan akrabalar
Şayet Kanada’da göçmen veya Kanada vatandaşı olarak yaşayan 1. derece de akrabanız varsa bu da başvurunuza olumlu bir etken olarak yansıyacak ve göçmenlik yeterlilik testinde size ek puan sağlayacaktır.

Kanada’da eğitim veya geçmiş iş deneyimi
Şayet daha önce Kanada’da tam zamanlı bir eğitim almış veya çalışmış̧ iseniz yine yeterlilik testinde size ek puan getirecek bir avantaja sahipsiniz demektir.

Görüldüğü gibi Kanada göçmenlik testi birçok farklı değişkenden oluşmaktadır. Değerlendirmenin doğru bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Şayet profesyonel bir danışmanlık desteği almayı düşünüyorsanız bu konuda deneyimli ve bilgili bir kurumsal bir firmayı tercih etmenizde önemlidir.