Schengen Vizesi, Avrupa’daki Almanya, İsviçre, İtalya gibi farklı ülkelerin her birisi için ayrı vize alınması sürecini yatırımcılara ve bazı durumlarda turistlere kolaylık sağlaması için düzenleyen Schengen Anlaşmasının oluşturduğu bir vizedir. 1985 yılında, Luxemburg’un Schengen kasabasında imzalanan bu anlaşmayla başlatılan uygulamada, Schengen vizesi ile toplamda 4,312,000 km kare toprağa ve 33 ayrı ülkeye giriş, seyahat, yatırım imkanı elde edilmektedir. Diğer bir deyişle Almanya’ya Schengen vizesi ile giren birisi dilerse buradan Avusturya’ya ya da Fransa’ya geçiş yapabilme ve yatırım gerçekleştirebilme ayrıcalığına sahiptir. Schengen vizesi aynı zamanda, EFTA Schengen üyesi olan ülkelere de erişim hakkı tanımaktadır.
EFTA Schengen Nedir?
EFTA, dokuz Avrupa ülkesinin oluşturduğu Yasal İhracat Ülkeleri birliğidir. Bu birlikte, Belçika, Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Birleşik Krallık bulunmaktadır. EFTA, tarihin en eski ve en büyük Adil İhracatçıları tarafından 1987 yılında oluşturulmuş olup ana binası Hollanda’da bulunmaktadır, resmi anlaşma metni ise Flemenkcedir.
EFTA ve AB Arasındaki Fark Nedir?
EFTA, 9 Avrupa Adil İhracatçısından oluşmaktayken Avrupa Birliği 28 ülkeden oluşmaktadır, EFTA bir ihracat birliğiyken AB bir ekonomik birlik olup, aynı sınırları ve ortak parlamentoyu, aynı para birimini paylaşmaktadır.
Schengen Vizesiyle Bir Bölgede Ne Kadar Kalınabilir?
Schengen ülkelerinin herhangi birisinin konsolosluğundan alınan vizenin türüne ve yapılacak ziyaretin özelliklerine, amacına göre değişmektedir ancak en yaygın kullanılan süre 90 gündür. Altı aylık süreçte yenilenen 90 günlük giriş izni, giriş tarihinden itibaren işlemeye başlamaktadır. Bu durum, vizenizin süresi altı ay dahi olsa, 90 günü tamamladığınızda, Schengen bölgesinden çıkmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Vize sahipleri, bir yıl içerisinde en fazla 180 gün birlik sınırları içinde kalabilmektedir.
Aynı Schengen Vizesiyle Kaç Farklı Bölgeye Gidilebilir?
- Her Schengen Vizesinin üstünde, kaç kere birliğe girilebileceği yazmaktadır. Çoklu giriş, tek giriş ya da ikili giriş olmak üzere üç tür giriş izni sağlayan vize bulunmaktadır
- Tek Giriş, eğer bu vizeyle bir kere birliğe girdiyseniz çıkış yapmadan önce daha iyi düşünmeniz gerekmektedir. Böyle bir durumda hakkınızı kaybedersiniz ve yeni vize almanız gerekir. Ancak birliğe girdiğinizde, 6 ay içerisinde 90 günlük hakkınızı birlik içindeki ülkelerde gezerek özgürce kullanabilirsiniz.
- Çift Giriş, bu tip vizede, birliğe girip çıktığınız takdirde yeniden girme hakkınız bulunmaktadır. Ancak altı ayda 90 günlük sınır bulunmaktadır, böylece bir yıl içerisindeki 180 günlük hakkınızı kullanma şansına sahip olursunuz.
- Çoklu Giriş, bu tip vizede, Schengen ülkelerine vizenizin geçerliliği süresince sınırsız kez girip çıkabilirsiniz. Ancak her halükarda, altı ay içerisinde 90 günden fazla birlik içerisinde kalmadığınızdan emin olmalısınız.
Pasaportun Geçerlilik Süresi ve Schengen Vizesi
Pasaportunuz ve Schengen Vizesi arasında zaman açısından bir bağ bulunmamaktadır. Vize başvurusu yapabilmek için pasaportunuzun en azından altı ay boyunca daha devam etmesi gerekmektedir ancak altı ay ömrü kalmış bir pasaporta, altı aydan daha uzun süre ömre sahip bir vize alınabilmektedir. Örneğin, altı ay sonra geçersiz olacak bir pasaporta, 2 yıllık ya da 5 yıllık bir Schengen vizesi verilebilmektedir.
Schengen Vizesine Nasıl Başvurabilirim?
Schengen Vizesi almak için pasaportunuzun geçerlilik süresinin altı aydan uzun olduğuna emin olmalısınız. Ardından Schengen vizesi başvurusu yapacağınız ülkenin başvuru formunu doldurmalı ve söz konusu ülkenin çalıştırdığı anlaşmalı aracı firmalardan birisinden randevu almalısınız. Parmak izi çekimi, dijital fotoğraf çekimi gibi biyometrik kimlik tanımlayıcı ögelerin tamamlanması için alınan randevu saatinde, başvurduğunuz aracı firmada olmanız gerekmektedir. Vize türüne göre istenilen evraklar birbirinden farklı olacaktır, ayrıca söz konusu belgeleri teslim edeceğiniz kurumun konsolosluk değil konsolosluğun kiraladığı aracı firma olduğunu unutmamalısınız. Bu durum sadece Slovenya için geçerli değildir. Bazı ülkeler diğerlerine göre daha sık vize verdiği için bazılarından iki saat diğerlerinden iki hafta sonra randevu alma ihtimaliniz bulunmaktadır.
2014 yılında, Schengen ülkeleri parmak izi çekimini zorunlu kılmıştır, aynı şekilde fotoğraf çekiminin de zorunlu olması nedeniyle ilk kez vize alacak olan kişilerin şahsen randevuya gelmeleri gerekmektedir ancak 2014 yılı sonrası vize aldıysanız vizenizde VIS yani “VISA Information System”, Vize Bilgi Dizgesi yazıyor olacaktır. Bu durumda, şahsen başvurmanıza gerek yoktur. Vize ücretleriyse 7 gün için 8-10 Euro, 5 yıl için 60 Euro gibi sayılar arasında değişmektedir. 2 yaş altı çocuklar ya da siyah pasaportlu hükümet görevlileriyse parmak izi vermek zorunda değildir. En geç üç hafta içerisinde onaylanması durumunda çıkarılacak olan vizenizi, isterseniz belirttiğiniz adrese göndertebilir isterseniz başvuru yaptığınız merkezden alabilirsiniz.
Schengen Vizesini Hangi Ülkeden Almalıyım?
Bu konudaki en sık karşılaşılan durum, Schengen Vizesini almak için Hollanda’ya başvurmak ancak bölgeye Almanya’dan girmek gibi başvuru yapılan ülkeyle giriş yapılan ülkenin farklı olmasıdır. Schengen Vizesi almak için hangi ülkeye başvuru yaptıysanız, birliğe de o ülkeden girmeniz gerekmektedir. Havaalanındaki memurun dilediği taktirde sizi birliğe almama ve uçakla geri gönderme yetkisi bulunmaktadır. Özellikle de Almanya-Avusturya gibi ülkeler bu konularda daha duyarlıdır. Yani, İtalya Konsolosluğuna başvuru yaptıysanız, birliğe İtalya’dan giriş yapmalısınız, ondan sonra gitmek istediğiniz ülkelere özgürce gidebilirsiniz, bu yüzden giriş yapacağınız ülkeden vize almanızı tavsiye ederiz.